Kaj vprašati nepremičninskega agenta med prvim ogledom

17.10.2023 / Matija Sever
Ko iščete novo domovanje, je prvi ogled nepremičnine vznemirljiv, a ključen korak v procesu. To je vaša priložnost, da dobite občutek za nepremičnino, njeno okolico in ali bi lahko bila prava izbira za vas in vašo družino.

Da bi kar najbolje izkoristili to priložnost, je pomembno, da se na ogled dobro pripravite s seznamom vprašanj, ki jih želite zastaviti nepremičninskemu agentu. Tu je nekaj ključnih vprašanj, ki jih velja razmisliti med prvim obiskom:

  1. Kakšna je zgodovina nepremičnine? Začnite z vprašanjem o zgodovini nepremičnine. Kako stara je in ali so bile opravljene kakšne večje obnove ali popravila? Razumevanje ozadja nepremičnine vam lahko omogoči vpogled v njeno stanje in morebitne potrebe po vzdrževanju v prihodnosti.

  2. Zakaj trenutni lastnik prodaja? Poznavanje motivacije prodajalca je lahko dragoceno. Morda bo razkrilo, ali obstajajo kakšni nujni problemi z nepremičnino ali če imajo preprosto drugačne prioritete.

  3. Kakšno je okolje? Vprašajte agenta o okolici, vključno z bližnjimi šolami, parki, nakupovalnimi centri in javnim prevozom. Je to varno območje? Kakšna je skupnost? Ali obstajajo kakšni načrti za prihodnji razvoj, ki bi lahko vplivali na vrednost nepremičnine?

  4. Kakšni so tekoči stroški nepremičnine? Razumevanje mesečnih izdatkov je ključno za proračuniranje. Vprašajte o nepremičninskih davkih, stroških komunalnih storitev, članstvu v stanovanjskem združenju (če je to relevantno) in drugih rednih stroških, povezanih z nepremičnino.

  5. Koliko časa je nepremičnina že na trgu? Če je nepremičnina na trgu že dlje časa, je vredno vprašati, zakaj se ni še prodala. Te informacije vam lahko pomagajo oceniti tržno vrednost nepremičnine in nujnost prodaje.

  6. Na čem temelji prodajna cena? Vprašajte agenta, kako je bila določena prodajna cena. Kateri primerljivi objekti v okolici so bili uporabljeni pri določanju te cene? Razumevanje tržne vrednosti vam lahko pomaga pri učinkovitem pogajalskem procesu.

  7. Ali so znana kakšna nujna popravila ali obnove? Ugotovite, ali so znani kakšni problemi z nepremičnino, ki bi morda zahtevali takojšnjo pozornost ali bodoča popravila. Te informacije lahko vplivajo na vaš odločitveni proces in načrtovanje proračuna.

  8. Kakšen je postopek pogajanj? Pridobite občutek o postopku pogajanj. Ali so prodajalci odprti za ponudbe in kako prilagodljivi so? Razumevanje tega vam lahko pomaga načrtovati svoj pristop.

  9. Kaj je vključeno v prodajo? Pojasnite, kateri predmeti, kot so aparati ali svetila, so vključeni v prodajo. Včasih so prodajalci pripravljeni pustiti nekatere predmete, kar lahko predstavlja dodatno vrednost.

  10. Kakšni so naslednji koraki, če sem zainteresiran/a? Če ste zainteresirani za nepremičnino, vprašajte o naslednjih korakih v procesu nakupa. Kako lahko podate ponudbo? Kakšna je časovnica za zaključek posla?

Spomnite se, da je prvi ogled le začetek vaše poti k nakupu doma. Ne hitite z odločitvami in si vzemite čas za temeljito oceno nepremičnine. Vaš nepremičninski agent je dragocen vir informacij, zato se ne obotavljajte postavljati vprašanj in zbrati čim več informacij. S tem boste bolje pripravljeni sprejeti informirano odločitev o tem, ali je nepremičnina prava izbira za vas.

#1 - Kaj vprašati nepremičninskega agenta med prvim ogledom