Zakaj in kako izbrati nepremičninskega posrednika ali nepremičninsko družbo (agencijo)?

03.10.2022 / Matija Sever
Če ste se odločili, da boste prodajo ali nakup nepremičnine zaupali nepremičninski agenciji, se vam sedaj najverjetneje postavlja vprašanje kako izbrati pravo nepremičninsko agencijo ter pravega nepremičninskega posrednika. Preden izberete agencijo in posrednika, se morate o obeh dobro informirati.

Potrebno je vedeti, da je nakup nepremičnine eden od najdražjih nakupov v našem življenju, zato je temu primerno potrebno tudi posvetiti svojo pozornost. Prav tako je prodaja nepremičnine nekaj, kar ne bi smeli početi sami, če nimamo dovolj strokovnega znanja s tega področja in še posebej če nimamo dovolj poslovnih ter prodajnih kompetenc za kaj takega.

Dober nepremičninski posrednik je dober tako za prodajalca kot za kupca. Zakaj? Prodajalec si seveda želi doseči najvišjo ceno in tukaj mu s svojimi sposobnostmi za pogajanje in strokovnim znanjem lahko pomaga izkušen nepremičninski posrednik. Izjemnega pomena je, da se v začetku določi primerna oglaševana cena, saj prodajalci velikokrat gledajo na nepremičnino, v kateri so preživeli veliko let, neracionalno in čustveno, zato se večkrat zgodi, da jo cenijo previsoko. Izkušen nepremičninar bo povedal kakšno je dejansko stanje na nepremičninskem trgu in skupaj s prodajalcem določil okvirje v katerem bi se cena nepremičnine lahko gibala. Zato je pomembno tudi to, da vedno vzamete nepremičninskega posrednika iz okolja v katerem boste prodajali in da mu zaupate pri njegovi presoji. Predlagam, da se dobite z nekaj agenti in boste hitro videli, kdo je na mestu in kdo še bo.  

Ali so slovenske nepremičnine urejene?

V koliko se prodajalec na vsak način izogiba nepremičninski agenciji je to lahko za kupca tudi znak, da želi kaj prikriti. Lahko pa, da prodajalec samo meni, da je z njegovo nepremičnino vse v redu, pa se kasneje izkaže, da temi ni tako. Nepremičninski posrednik mora pred prodajo pregledati dejansko in pravno stanje nepremičnine. Tako se večkrat ugotovi, da ima hiša npr. gradbeno dovoljenje, nima pa uporabnega. Zgodi se, da prodajalec dogradi k hiši manjši del ali pa zgradi ob hiši veliko garažo brez dovoljenj in tako je potrebno potem te stvari spraviti v legalizacijo ali pridobiti za določene starejše objekte uporabno dovoljenje po zakonu. Včasih ljudje težko razumejo, da če se po neki tuji parceli vozijo do svoje nepremičnine celo življenje, da je to že avtomatično urejeno, dejansko pa je naprej potrebno urediti služnosti, ipd. V zadnjih letih moramo za skoraj vsako hišo, ki jo prodajamo najprej urediti vse papirje vezano na gradbeno dokumentacijo.

Se želi prodajalec ukvarjati z nesramnimi kupci? Agent kot mediator?

Prodajalec je tako skupaj s posrednikom siguren, da bo prodaja potekala brez problemov, da se ne bo rabil ukvarjati z včasih precej neolikanimi kupci, kateri želijo na tak način zbijati ceno nepremičnini in da bo za svojo nepremičnino dosegel maksimalno možno ceno. Imel bo mirno vest, da je vse prodal papirnato urejeno in da se bo s kupcem še vedno lahko slišal, če bo tako želel. Zgodilo se je že, da je bila kupcu nepremičnina všeč, da bi jo kupil za določeno ceno s katero se je tudi prodajalec strinjal, ampak sta bila preprosto oba tako različna, da sama nikoli ne bi speljala posla do konca. Tukaj lahko dober nepremičninski posrednik odigra ključno vlogo s svojo nepristranskostjo in vlogo mediatorja, da pride do sklenitve prodajne pogodbe. Nepremičninski posrednik je za svoje strokovno delo tudi zavarovan, tako da prodajalcu odpade tudi ta skrb.

Kaj vse naredi nepremičninski posrednik in ali se splača iskati najcenejšega?

Za vse nasvete glede prodajne cene in gradbene dokumentacije vezane na nepremičnino, dobre fotografije, lepo in korektno napisanega oglasa, oglaševanje v medijih, vodene oglede s strankami, pripravo prodajne ali najemne pogodbe, izpolnitev obrazcev na Furs-u, overitev pogodbe, primopredajo nepremičnine, ob tem, da bo naročitelju vedno na voljo za pogovor, bo prodajalec seveda plačal pošteno plačilo za posredovanje pri prodaji ali oddaji take nepremičnine. Včasih je najcenejši agent, zaradi pomanjkanja znanja ali kakšne druge veščine, na koncu najdražji. Izkušen posrednik ima stike z geodeti, arhitekti, pravniki, izdelovalci energetskih izkaznic in ostalimi, ki so potrebni za pravilno in hitro izvedbo prodaje nepremičnine.

Ali agencija dela samo za naročnika (prodajalca) ali za oba (tudi kupca)?

Kupec pa kljub temu, da običajno ne plača nepremičninski agenciji plačila za posredovanje, dobi preko zanesljivega in strokovnega posrednika, varen nakup. Ker so zneski zares veliki in ljudje mnogo let varčujejo preden se odločijo za ta velik korak v življenju, bi bilo popolnoma nesmiselno, da kupijo nepremičnino direktno od zasebnika in ne od nepremičninske agencije. V Sloveniji nepremičninski posredniki ne delamo samo za eno stran, kot je to običajno v tujini, ampak s svojim delovanjem delamo v korist obeh strani, tako kupca kot prodajalca. Kupca, kljub temu da je večinoma naročnik in plačnik prodajalec, ščitimo še bolj.

Izbrati eno ali več nepremičninskih agencij?

Ključno je tudi, da pri prodaji ali oddaji izberete le eno agencijo, saj bo taka agencija imeli veliko večji interes, da se vam 100% posveti in da boste na koncu zadovoljni. Dobra agencija nima težav sodelovati z drugimi agencijami, če imajo le-te stranko za vašo nepremičnino, vi pa boste ves čas v stiku le s svojim izbranim agentom. Tako, da bo možnost prodaje večja in hitrejša, če boste sodelovali le z enim, saj s tem ko izberete več agencij, trg lahko to razume, kot da se vam mudi s prodajo in na ta način kasneje izvaja pritiske na prodajno ceno. Če imate več agencij, bo vsaka hotela, da prodate ravno njeni stranki in čim prej, samo da jo druge agencije ne bi prehitele. Medtem, ko pri eni agenciji, le-ta gleda predvsem na vaše koristi in bo poskušala narediti vse, da boste za svojo nepremičnino dobili največ.

Kakšen naj bo nepremičninski agent s katerim želite sodelovati?

Dober nepremičninski posrednik mora biti v prvi vrsti pošten, izkušen in strokoven, odgovoren in transparenten, voditi primerno komunikacijo tako s prodajalcem kot kupcem, poznati pravila in načine profesionalne prodaje, se zavedati svoje odgovornosti in seveda imeti izpit za nepremičninskega posrednika.

Izbrati veliko ali manjšo nepremičninsko agencijo?

Včasih je dilema ali izbrati veliko agencijo ali manjšo. Menim, da je posredovanje storitev in storitev je vezana v prvi vrsti na osebo s katero imaš kontakt. Obstajajo novi in neizkušeni agenti v velikih agencijah in obstajajo strokovni ter zaupanja vredni agenti v manjših agencijah. Seveda je možna kombinacija tudi v obratno smer. Predvsem se prepričajte koliko izkušenj, znanja, dobrih poslovnih odnosov ima ta konkretna oseba za katero ste se odločili in ne toliko iz katere agencije prihaja.

#1 - Zakaj in kako izbrati nepremičninskega posrednika ali nepremičninsko družbo (agencijo)?